SI
meol
ekp sklad za regionalni razvoj
15. 6. 2017
Vsredo, 14. 6., je na Rovnu potekalo še zadnje sredino prijetno popoldne – tokrat v znamenju zabave.

Kljub dejstvu, da nam je tokrat malo ponagajalo vreme, so mladi na zanimivi delavnici v izvedbi mladinskega tehnološkega centra – Zavod 404 spoznali postopek 3D printanja. Preizkusili so se v hoji po gurtni (snackline) ter uživali v različnih družabnih igricah.

Sredini prijetni popoldnevi so zanimiv in v lokalnem okolju zelo dobro sprejet projekt, s katerim smo v podjetju LOTRIČ Meroslovje pričeli leta 2015. Sinergijo in moč sodelovanja pri organizaciji dogodka smo prepoznali v povezovanju z Društvom za turizem in šport Rovn Selca. S skupnim znanjem, željami in interesom smo tako omenjenega leta pripravili koncept brezplačnih in poučnih delavnic za otroke – Sredini prijetni popoldnevi.

Delavnice, ki letos tako potekajo že tretje leto zapored, so namenjene osnovnošolskim otrokom iz Selške doline, starim od 6 do 12 let, dobrodošli pa so tudi mlajši otroci s spremstvom staršev. Potekajo v mesecu maju in juniju, vsako drugo sredo. Ker se zavedamo pomembnosti gibanja otrok v naravi, delavnice izvajamo v športnem parku Rovn.

Do danes so mladi na 10ih delavnicah, preizkusili svoje spretnosti v igrah z žogo (košarki, tenisu, rokometu, nogometu), prstometu, starih vaških igrah, streljanju z lokom, premagovanju ovir, postavljanju bivakov, preživetju v naravi, izvajanju eksperimentov in lovu na zaklad. Spoznali so službe, ki skrbijo za našo varnosti (NMP, gasilci, policaji, jamarji in gorski reševalci), pobliže pa so si lahko ogledali tudi helikopter.

V letošnjem letu smo delavnice namenili tematikam okolja, živali in zabave. Otroci so tako na prvi delavnici preko igre spoznali pravilno ločevanje odpadkov, pomembnost ohranjanja čebel in postopek pridelovanja medu ter preko lesene igre spomin spoznali drevesa in živali, ki predstavljajo pestrost slovenskih gozdov tako na genetski, vrstni in ekosistemski ravni. Na drugi delavnici so mladi spoznali različne živali, kot so papige, konj, kače, kuščarji in druge eksotične živali, ter se naučili pravilnega pristopa in ravnanja s psi. Najpogumnejši mladi so lahko pobožali ščurka,  kuščarja in se slikali s pitonom okoli vratu. Zadnjo delavnico v letošnjem letu bomo namenili zabavi.

Udeležba na delavnicah in odzivi okolja so vsekakor vzpodbudni. Na zadnji delavnici smo tako gostili 130 mladih. Z aktivnostmi bomo tako nadaljevali tudi v prihodnjih letih, saj nam radovednost otrok in zadovoljstvo njihovih staršev daje veliko motivacije za naše nadalje delo na področju družbene odgovornosti.