SI
meol
ekp sklad za regionalni razvoj
19. 4. 2018

Bosna in Hercegovina bo kmalu bogatejša za Kompetenčni center CMM, ki bo prispeval k zagotavljanju novih možnosti za vstop na trg EU. Projekt je bil predstavljen na konferenci »krepitev sistema kakovosti tehnoloških in industrijskih proizvodov in storitev v Bosni in Hercegovini«, ki je minuli konec tedna potekala na Mednarodnem gospodarskem sejmu v Mostarju.

Kompetenčni center CMM bo vzpostavljen v okviru javno-zasebnega partnerstva s sedežem na Fakulteti za strojništvo, računalništvo in elektrotehniko, Univerze v Mostarju in bo ob enem služil v raziskovalne in izobraževalne namene.

Podprt je s strani Organizacija Združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO). Predstavnik omenjene organizacije Steffen Käser je ob predstavitvi poudaril, da so v krepitev sodelovanja med BiH in Slovenijo verjeli številni posamezniki in podjetja, med katerimi je tudi podjetje LOTRIČ Meroslovje. Njim gre zahvala za nadalen razvoj industrijskih in tehnoloških izdelkov v BiH in možnost vključitve države v regionalni in mednarodni evropski trg.

Zahvalil se je Vladi Republike Slovenije, ki je zagotovila sredstva za ta projekt, kot tudi vladi BiH, ki je prepoznala pomembnost projekta in samega centra.

Po besedah ​​rektorja univerze v Mostarju, gospoda Zorana Tomića, gre za center, v katerem bo ustanovljen laboratorij, ki bo na nek način povezan z gospodarskimi subjekti. »Govorimo o sofisticiranih tehnologijah, ki bodo bistveno pripomogle k razvoju v avtomobilski, farmacevtski in nekaterih drugih industrijah, ki so del omenjenega področja,« je dejal Tomić.

Poudaril je, da gre za prvi tovrstni center v BiH in jugovzhodni Evropi nasploh. V uspeh izvedbe projekta so svoje vire vključila številna zasebna podjetja in državne institucije. »Gre za izjemno pomemben, najsodobneje opremljen in izpopolnjen center na območju jugovzhodne Evrope, ki bo kot tak nedvomno vodilni na področju novih tehnologij in raziskav,« je dejal Tomić.

V sklopu centra kot izjemno širokega organizacijskega in izobraževalnega raziskovalnega prostora bo podjetje LOTRIČ Meroslovje zagotovilo najsodobnejšo laboratorijsko opremo, skladno z evropskimi standardi ter prenos dobrih meroslovnih praks in znanja, pridobljenega v skorajda treh desetletjih delovanja. »Poskrbeli bomo za tehnično usposobljenost ljudi, opreme, postopkov in okolja,« je poudaril Marko Lotrič, generalni direktor podjetja LOTRIČ Meroslovje.