SI
meol
ekp sklad za regionalni razvoj
24. 8. 2018
Ste že spoznali našega dr. Mirka Slavca?

V nizu vročinskih rekordov, ki so zaznamovali letošnje poletje, se mu je pokvaril hladilnik. Napačen pa je bil tudi njegov matematični izračun mejne vrednosti temperature, pri kateri se čokoladni preliv na torti ne tali. Njegova edina rešitev je napovedana ohladitev …

Temperatura – ena od sedmih osnovnih veličin, je del vsakdana tudi nas vseh. Mimogrede – ste vedeli, da naj bi termometer izumil že Galileo, konec 16. stoletja? V antični Grčiji pa so poznali 8 točk temperamentum-a, temperaturnih stanj pacientov in efektov zdravil nanje.

Danes se s temperaturo srečujemo na vsakem koraku. Poleg telesne temperature smo v letošnjih zares pravih poletnih dneh spremljali predvsem temperaturo zraka ter seveda morja. Kaj pa temperatura v hladilniku? Ta je izjemno pomembna pri shranjevanju ter prevozu zdravil ter ostalega hitro pokvarljivega blaga. A to je že druga zgodba, o kateri bomo govorili naslednjič.

Danes si v rubriki ZLATI NASVETI preberite nekaj zanimivosti na temo temperature ter si privoščite nov termometer iz naše spletne trgovine.