https://www.lotric.si/wp-content/uploads/2023/11/RADWAG_ciscenje-tehtnic.jpg

Vzdrževanje čistosti tehtnic in merilne opreme je zagotovilo natančnih in zanesljivih meritev, zanesljivih analiz ter varnosti uporabnika. Vzdrževanje čistosti merilnih instrumentov je nujno v skladu z zahtevami sistema za upravljanje kakovosti.

Vodilni proizvajalec tehtnic Radwag poudarja, da moramo biti pri čiščenju tehtnice pozorni na:

  • vrsto tehtnice (ultra-mikrotehtnica, mikrotehtnica, analitična tehtnica, precizna tehtnica, analizator vlage) in
  • posamezne komponente tehtnice (tehtnice so sestavljene iz tisoč majhnih komponent iz različnih materialov – steklo, prašno lakirane površine, aluminij, ABS, nerjaveče jeklo) – vsak posamezen material zahteva ločeno metodo čiščenja.
https://www.lotric.si/wp-content/uploads/2023/11/RADWAG_Cleaning_banner.png

V Radwag priročniku so vam na voljo nasveti, kako pogosto čistiti tehtnico, kako se izogniti kontaminaciji tehtnic in kako izboljšati ergonomijo dela.

V kolikor uporabljate tehtnice drugih proizvajalcev, prosim upoštevajte navodila proizvajalcev opreme.

Radwag priročnik

Podrobneje so opisane:

  • metode čiščenja komponent tehtnice,
  • uporaba ustreznih čistilnih sredstev,
  • preverjanje pravilnega delovanja tehtnic po opravljenih vzdrževalnih delih.

blank

Metode in uporabljena čistilna sredstva

Podajamo nekaj bistvenih informacij glede uporabe metod in čistilnih sredstev, ki morajo biti prilagojeni vrsti umazanije in površini, ki jo želite očistiti. Pred uporabo čistilnega sredstva preverite priporočila za določeno površino.

Čiščenje steklenih površin

Za odstranjevanje organskih ostankov se priporoča uporaba acetona, vode in detergenta, za neorganske pa razredčene kisline ali baze. Priporoča se uporaba osnovnih topil za kisline in kislih topil za odstranjevanje baz. Pri čiščenju uporabljajte mehke krtače in neagresivne detergente za trdovratno umazanijo. Steklo na koncu čiščenja temeljito sperite z destilirano vodo.

 
Čiščenje ABS površin

Priporoča se čiščenje površine z vodno raztopino in čistilnim sredstvom, uporabo celuloznih ali bombažnih krp ter sušenje površine po čiščenju. Pri trdovratni umazaniji, kot so lepilo, guma, katran, se priporoča uporaba posebnih čistil na osnovi alifatskih ogljikovodikov. Pred uporabo čistilnega sredstva naredite test uporabnosti, izogibajte se abrazivnim izdelkom.

Čiščenje prašno lakiranih površin

Zagotoviti morate varnost uporabnika in delovnega okolja pred biološkimi onesnaževali, ki bi lahko škodovali zdravju osebja. Izogibajte se čistilnim sredstvom, ki lahko poškodujejo tehtnico ali vplivajo na njeno pravilno delovanje.

Čiščenje nerjavečega jekla

Priporočamo, da elemente iz nerjavečega jekla, pred čiščenjem odstranite s tehtnice. Če jih pred čiščenjem ne odstranite, obstaja možnost, da tehtnico poškodujete.

Čiščenje aluminija

V priročniku si podrobneje preberite navedene metode razstavljanja tehtnic in postopke pregleda. Prepričajte se, da tehtnica po čiščenju pravilno deluje.

blank

Za podrobnejša navodila si prenesite priročnik "Nasveti za čiščenje laboratorijskih tehtnic"
Pdf priročnik

Za več informacij smo vam dosegljivi:
M: info@lotric.si
T: 04 51 70 700