SI
meol
ekp sklad za regionalni razvoj
24. 6. 2020
V predsedniški palači je včeraj potekala slavnostna podelitev priznanj Inženirska iskra 2020. Med prejemniki je tudi ekipa skupine DIHAM, ki je v rekordnem času razvila prototip slovenskega medicinskega ventilatorja. Nagrado je iz rok predsednika prevzel Miha Peternelj.

Predsednik RS Borut Pahor, častni pokrovitelj iniciative Inženirke in inženirji bomo!, je v nagovoru izpostavil pomen inženirjev, njihovega znanja, dela in dosežkov, s katerimi mlade navdihujejo za inženirske, tehniške in naravoslovne študije: »Tisto, kar odlikuje takšne posameznike, ki inovativnosti dajejo piko na i, sta njihov pogum in vztrajnost, da pri prvem porazu ne odnehajo. Znašli smo se v svetu, v katerem utegneta prav inženirska in naravoslovna znanost s svojimi inovacijami rešiti zelo zahtevna družboslovna vprašanja. Nobenih razlogov ni, da bi Slovenci zaostajali za drugimi narodi. Čeprav smo majhna država, lahko s svojo pametjo, inovativnostjo in vztrajnostjo, ne samo tekmujemo, ampak sodelujemo in zmagujemo v tem čudovitem projektu 21. stoletja.«

Inženirska iskra za inovativnost v družbi
Priznanja Inženirska iskra so letos podelili prvič. Z njimi želijo v iniciativi Inženirke in inženirji bomo!, ki povezuje že preko 70 slovenskih organizacij in institucij, osvetliti in izkazati priznanje prebojnim, izvirnim praksam, projektom ali dogodkom, ki so pomembno prispevali k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in inovativnost v družbi. »Če pozitivnega ne osvetlimo, je občutek, da tega ni. Zato je pomembno  poiskati, videti in se prikloniti dosežkom domišljije, inovativnim prebojem in sodelovanju v dobro skupnosti. V časih velikih družbenih, tehnoloških in ekonomskih sprememb družbene svetilnike vrednot še toliko bolj potrebujemo,« je podelitev komentirala mag. Edita Krajnović, soustanoviteljica iniciative Inženirke in inženirji bomo!

Letošnji prejemniki priznanj so Gimnazija Vič za idejo Ministrstvo za nadarjenost, Strokovna tehniška gimnazija ŠC Kranj za prakso senčenja mladih v podjetjih Inženir za en dan ter štiri inženirske ekipe, ki so v rekordnem času med COVID-19 razvile slovenske medicinske ventilatorje. Skupina DIHAM v sestavi LOTRIČ Meroslovje, Domel, EKWB, Tehnološki park Ljubljana, Zavod 404, podjetje BPMC, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani s partnerji, skupina Janeza Pirca s sodelavci in prijatelji ter Hiša eksperimentov.

Direktor Marko Lotrič je ob prejemu nagrade Inženirska iskra gostoval v oddaji 24UR ZVEČER. Oglejte si video.