SI
meol
ekp sklad za regionalni razvoj
21. 4. 2021

Skupina LOTRIČ Metrology letošnje leto praznuje 30 let svojega obstoja. V letih poslovanja je z obrti za kalibracijo tehtnic, uteži in pipet prerasla v mednarodno uveljavljeno skupino, ki danes združuje že prek 170 strokovnjakov s področja meroslovja, zaposlenih v 10 podjetjih v 7 državah. V zadnjem, pandemskem letu se je podjetje osredotočilo na nove poslovne priložnosti: razvoj prvega slovenskega respiratorja, meritev CO2 v slovenskih šolah in testiranje zaščitnih mask. V tem času smo se kot podjetje, ki ima vizijo postati multinacionalka v družinski lasti, zavezali, da bomo do 2031 s pomočjo krožnega gospodarstva doseglo ničelni vpliv na okolje.

Ob tej priložnosti smo v podjetju organizirali novinarsko konferenco.

V podjetju LOTRIČ Meroslovje smo v lanskem letu zabeležili 13 % rast, ekipi pa se je pridružilo 8 novih sodelavk in sodelavcev. S pozitivnim trendom nadaljujemo tudi v letu 2021, pri čemer v prvem kvartalu beležimo 7 % odstotno rast. Slednje je moč pripisati dolgoročni usmeritvi podjetja, ki od leta 2015 v ospredje poslovanja razvoj lastni meroslovnih produktov in rešitev po meri naročnika, ki omogočajo vse večjo stopnjo avtomatizacije proizvodnih in poslovnih procesov. Na tem mestu velja izpostaviti merilni sistem EXACTUM za samodejni nadzor parametrov okolja ter TRAMES namenske merilne sisteme po meri kupcev za potrebe vhodne, vmesne in končne kontrole izdelkov.

 »V podjetju smo se že od začetkov našega poslovanja zavedali, da napredek ni rezerviran za tiste, ki želijo vse narediti sami, temveč so se zmožni in pripravljeni povezovati. Pri tem na trgu ne šteje zgolj rast, temveč hitrost razvoja. Zavedamo se, da smo kot podjetje uspeli zgolj ob podpori okolja s katerega smo zrasli in kateremu smo tudi dolžni vračati nazaj,« je ob tej priliki na današnjem dogodku za medije povedal ustanovitelj in generalni direktor podjetja Marko Lotrič.

V zadnjem letu podjetje LOTRIČ Meroslovje pristopilo k razvoju izdelkov in meroslovnih rešitev kot odgovor na trenutno družbeno situacijo. Poleg razvoja medicinskega respiratorja DIHAM velja izpostaviti predvsem vzpostavitev laboratorija za preizkušanje medicinskih mask. Slednji je z včerajšnjim dnem vpisan v Nando bazo, s čimer smo postali priglašen organ za certificiranje. Naš zadnji projekt se nanaša na merjenje nivoja CO2 v zaprtih prostorij, ki je eden glavnih pokazateljev kakovosti zraka. Skladno s priporočili NIJZ za prezračevanje prostorov je predvsem v stavbah brez mehanskega prezračevalnega sistema priporočljivo namestiti senzorje CO2. V sodelovanju s podružnično šolo v Selcih smo zato že meseca marca brezplačno namestili sistem EXACTUM, ki učiteljicam in učiteljem omogoča vpogled  v meritve v realnem času ter s tem učinkovitejše prezračevanje prostorov.

Krožno gospodarstvo za ničelni vpliv na okolje

»Vpliv, ki ga naše poslovanje pušča v okolju, se vse bolj postavlja pred finančne rezultate. Ne gre za izbiro temveč nujo. Pomembno je, da ničelni vpliv na okolje s točke v strategiji prestavi v naše vsakodnevno poslovanje,« je povedala solastnica in vodja projekta trajnostne strategije v podjetju Maja Lotrič.

V podjetju LOTRIČ Meroslovje imamo definirane vire ogljičnega odtisa, ki ga s prestrukturiranjem poslovnih procesov manjšamo. Danes še nimamo vseh odgovorov, vsekakor pa se bomo tekom procesa naslonili na trajnostno strategijo podjetja ter velik poudarek namenili procesom digitalizacije. Do konca leta bomo posodobili vozni park, kjer bomo predvsem za dostave v mestih uporabljali električno vozilo. V obdobju dveh let bomo namestili sončno elektrarno ter do poletja 3 polnilnice za električne avtomobile. Dodatno bomo z letnim izračunom ogljičnega odtisa in finančno podporo projektov za izravnavo ogljičnih emisij do leta 2031 nevtralizirali lasten ogljični odtis podjetja ter s tem dosegli ničelni vpliv na okolje.