SI
meol
ekp sklad za regionalni razvoj
Dubaj, 22. 11. 2021

Predstavitev avtomatizacije, kot odgovor na trajnostne strategiije

Med 20. in 24. 11. 2021 se predstavljamo na svetovni razstavi EXPO v Dubaju v okviru tematskega sklopa Tovarne prihodnosti in razvoj materialov. Na poslovnem forumu: Napredni materiali za zeleno prihodnost, kateri pod okriljem SPIRIT Slovenija ter GZS poteka danes, med 11 in 13 h, se predstavljamo z lastno rešitvijo za avtomatizacijo kontrole kakovosti – TRAMES.

»Ko razmišljamo o prihodnosti, razmišljamo o prihodnosti naših tovarn. Pomembno je, da slednje postajajo vse bolj tajnostne, proizvodni procesi pa morajo biti organizirani na način, da spoštujejo vse naše vire – surovine, energijo in predvsem ljudi. Vedno, ko pride do napake na proizvodni liniji, se ustvarijo nepotrebni odpadki – tako v obliki surovin, porabljene energije ter ustvarjenega ogljičnega odtisa. Če želimo svojo prihodnost usmeriti v trajnostne tovarne, je izjemnega pomena strategija »brez napak (zero defects)«. Slednja predstavlja najvišjo možno kontrolo kakovosti skozi celotni proizvodni proces.«, je v uvodnem nagovoru poudaril generalni direktor Marko Lotrič.

Rešitev izziva avtomatizacije kontrole kakovosti predstavljajo sistemi TRAMES. Gre za unikatne merilne sisteme posebej prilagojene potrebam naročnikov, saj na trgu le redko obstajajo generične rešitve, primerne za specifične proizvodne izzive. Med zadovoljnimi naročniki so npr. podjetja Hisense Gorenje, Knauf Insulation, Megras, Impol.

Za namen nazornejše predstavitve delovanja sistemov TRAMES, je obiskovalcem slovenskega paviljona na ogled postavljena maketa iz lego kock.

»Ko sem bil mlad, sem se rad igral z lego kockami. Sestavljanje je še vedno moj hobi. Zato smo se v LOTRIČ Metrology odločili, da posebej za današnji dogodek izdelamo lego TRAMES, ki predstavlja metaforo za inovativen in ustvarjalen način mišljenja. Je simbol modularnosti in neomejenih možnosti razvoja.«, je za udeležence poslovnega foruma svoje misli strnil Nejc Demšar, vodja razvoja v skupini LOTRIČ Metrology.

Lego TRAMES pa ni zgolj maketa. Kljub dejstvu, da je sestavljen iz lego kock, izvaja meritve ustreznosti žebljev. »Gre za kovane žeblje 19. stoletja iz Železnikov, mesta, v katerem se v novih prostorih po novem nahaja razvojni oddelek skupine LOTRIČ Metrology. Dejavnost železarstva in rudarjenja predstavljata temelj za razvoj sodobne, visokotehnološke industrije, kateri smo v regiji priča danes – z enakimi vrednotami, ki so poganjale stare rudarje v preteklosti.«, so še poudarili.

Foto utrinki

Foto: Patrik Vaše